Witamina A

Witaminy to związki chemiczne konieczne do poprawnego wzrostu i rozwoju organizmu. Wpływają pośrednio lub bezpośrednio na stan procesów metabolicznych. Powinny być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż człowiek nie jest w stanie ich wytworzyć. Pojęcie witaminy jako czynnika uzupełniającego wprowadził w roku 1911 Kazimierz Funk – polski naukowiec, który odkrył witaminę B1. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę a to 5000 jednostek międzynarodowych (IU).

Jedną z najistotniejszych i najwcześniej wykrytych witamin jest witamina a. Oddziałuje ona dobroczynnie na wzrok, poprawia przemianę materii, wygląd skóry, zwiększa odporność organizmu, determinuje harmonijny wzrost i rozwój. Deficyt witaminy a może doprowadzić do problemów z widzeniem po ciemku czyli tzw. kurzej ślepoty.

Do związków posiadających cechy tej witaminy kwalifikujemy między innymi retinol i beta-karoten, które są w tranie, żółtkach jaj, wątróbce, pełnym mleku, maśle, śmietanie, tłustych serach, marchwi, dyni, szpinaku, sałacie, fasolce szparagowej, zielonym groszku, szczypiorze i koprze. Ze względu na swe antyoksydacyjne cechy beta-karoten zapobiega wielu chorobom, szczególnie nowotworom. Odnajdziemy go przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych.